Intervju med Bas (Rubbish, September 2001)

Vem är du? Berätta lite om dig själv...
Jag är 18 år. Jag har aspergers syndrom, en form av autism. Jag bor fortfarande hemma hos mina föräldrar. Jag jobbar som välgörenhetsarbetare, och på min fritid programmerar jag och använder internet.

Hur länge har du programmerat emulatorer?
Jag började med BGB för ungefär 3 månader sen.

Är BGB den första och enda emulatorn du varit involverad i?
Ja, BGB är mitt första emulationsprojekt. Om jag blir intresserad av någon annan konsoll/system kanske jag skriver en emulator till den med.

Vad var det svåraste att programmera i BGB?
Jag tror det är finjusteringar och debuggningen, och supporta fler rommar är den svåraste biten och tar mest tid. Att skapa en enkel, fungerande emulator, tog mig bara några dagar. Jag släppte version 0.3 redan 2 veckor efter att jag skrivit de första raderna i källkoden.

Hur kommer du utveckla BGB i framtiden? Några planer som du jobbar med redan nu?
Jag kommer inte släppa någon ny version på ett tag, jag är upptagen med andra saker, som t.ex. min irc server www.beware.d2g.com, och mitt liv. Jag tycker den nuvarande versionen är OK redan. Jag överger dock inte BGB, jag kan fortsätta utveckla emulatorn vid ett senare tillfälle. Om jag t.ex. får fler idéer från de andra emulatorerna. Just nu jobbar jag med möjligheten att emulera 2 gameboy samtidigt.

Kommer det komma LAN eller Internet möjligheter för 2 (eller fler) spelare?
Support för 2 spelare, inte via tcp/ip link eller liknande, men som TGB och no$gmb, genom att emulera 2 gameboy samtidigt. Om jag lägger in den funktionen kommer det gå att använda två olika rom-filer (byta pokemon).

Kommer du att ha med någon scanlines funkttion för att få snyggare grafik (när man spelar i 2x2 fönster storlek)?
Jag kanske lägger till det senare, när jag har en snabbare PC att testa på ;) Jag har för tillfället en pentium 133 MHz, och det är det BGB är optimerat för.

Vilka andra GB/GBC emulatorer gillar du?
Jag gillar no$gmb. Det är den snabbaste och mest korrekta jag vet. Martin Korth hade inte några hjälpfiler eller dokument när han skrev den, han fick lura ut allt på egen hand.

Lycka till i framtiden!!!
Tack.