Diverse

I den här sektionen har vi samlat en massa saker som inte riktigt passar in någon annanstans men som ändå kan vara rätt kul att ha.

NES

Namn / Ladda hem Kommentar
NES Fonten (TrueType) Den font som används som standard i de allra flesta NES spel
NES Ikoner 95 NES ikoner att förgylla sitt skrivbord med
Megaman III PasswordGenerator Smidigt fuskverktyg för Megaman III, skrivet i VB.
GameGenie-koder Den officiellt utgivna listan över GameGeniekoder
Secret Scout-källkod Källkoden till ett av många NES-spel. Ren Assembler.

Värt att veta om

Svenska NES Spel
De spel som översattes till svenska var: Maniac Mansion, Deja Vú och Shadowgate. Shadowgate släpptes i två versioner varav en var felöversatt. Å hade då ersatts med Ä på vissa ställen.

Nintendos Maniac Mansion Censur
Nintendo hade förutom hårda licensregler också väldigt hårda censureringskrav på spelen som släpptes till NES. I NES versionen av Maniac Mansion har man fått plocka bort en stor mängd 'föremål', bland annat en naken staty. Text som "The meteor is going to be pissed" fick ändras till "The meteor is going to be mad." och ord som "muff" och "kill" plockades bort.

Sämsta NES spelet?
Spelet Bible Adventure anses av många som det absolut sämsta NES spelet nånsin. Alla versioner av spelet har heller inte blivit dumpade.

Sjuka Kid Icarus koder
Om du anger koden DUVANS MAMMOR KOMMER BORTOT i Kid Icarus så kommer du till sista banan. Du är dessutom odödlig och har de starkaste pilarna.

Minusettan i Super Mario Bros 1
Den berömda Super Mario Bros 1-banan 'minusettan' är en spelbugg som man plockat bort i Super Mario ALL Stars. Minusettan når man genom att hoppa bort de två blocken näst närmast taket i slutet på 1-2an (vid röret) och sen ducka och hoppa samtidgt mot kanten på det block som finns kvar närmast väggen. Gör man rätt sugs man genom väggen och sen gäller det att gå ner i det första röret direkt för att det ska fungera.

Nobuo Uematsu
Det är samma person som gjort musiken till Rad Racer som till samtliga Final Fantasy spel.

NES Modem
1992 släpptes det ett modem till NES:en som hette TelePlay. Det blev ingen succé dock.

Dream Factory: Doki Doki Panic
Den japanska versionen av Super Mario Bros 2 skiljer sig enormt från den Amerikanska och Europeiska. I Japan byggde man vidare på samma stuk som i ettan och största skillnaden var mest lite nya monster, en ond svamp och att spelet var väldigt mycket svårare. Detta funkade inte ansåg NOA (Nintendo of Amerika) och för att hänga med i svängarna konverterade man spelet Dream Factury: Doki Doki Panic till ett Super Mario spel genom att ändra grafiken. Detta spel släpptes också i Japan under namnet Super Mario USA.

Spelar NTSC spel på sin europeiska NES
Det är väldigt enkelt att göra sin NES 'universal' så man kan spela alla andra spelformat (NTSC spelen, Mattel mfl). För att spela japanska spel behöver du dock en speciell dosa (HoneyBEE till exempel) eftersom Famicom spelen har ett annat antal konakter och annan form på spelen.

Betaspel och prototyper
Det finns en del NES prototypspel ute på e-handelssiterna. Dessa var för det mesta testversioner som spelföretagen släppte innan de riktiga spelen skulle komma ut. De är värde en fruktansvärd massa pengar idag. Den kanske dyraste och mest eftertraktade kassetten är dock förmodeligen den guldkassett som användes vid Nintendo World Championship 1990. 126 exemplar av denna sägs det finnas och priset för en kassett ligger på runt $1000 (~10000kr) och uppåt. Alla är heller inte guldfärgade.

Sektionsansvarig: sajruz