GYM (Genesis YM2612 Music)

GYM är precis som nsf, spc och sid, musik som är direkt rippad ur spelen och kräver därför en speciell spelare (musikemulator) för att spelas upp. Till skillnad från nsf formatet så levereras en GYM för ett Sega Mega Drive/Genesis spel förpackad i en rar fil eftersom varje låt kräver en separat fil. För att dumpa egna GYM:ar ur spelen krävs någon av emulatorerna DGen eller Megasis som du kan hitta till exempel på Zophar's Domain. För att spela upp ljudformatet krävs någon av följande spelare:

Mjukvara

Namn Ladda hem Version OS/Typ Kommentar
Gym2mid Gym2mid 0.8 Win9x Smart program för att konvertera GYM låtar till MIDI
GYMPlay GYMPlay 2.0a DOS En bra GYM spelare för DOS. Har stöd för PCM.
Meridian Advance Meridian Advance 1.09 Win9x Denna spelare, som från början var en NSF spelare, klarar även GYM-filer. Den har som bekannt en specialfunktion som består i att den spelar upp musiken i stereo genom att separera kanalerna.
MSP MSP 0.51 DOS Multi Sound Player spelar upp CYM, GYM, MP3, WAV, NSF, MID, MOD, CD och VOC. Den är dock commandorad baserad.
YMAMP YMAMP 2.0 Winamp Plugin Den överlägset bästa winamp plugin:nen för att spela upp GYM och CYM (Callus musik filer). Stöder dessutom PCM.

Nedladdningstips

För Windows så är det Meridian eller YMAMP du ska välja. Meridian är mest en ball grej eftersom den återger ljudet i stereo. Vill man ha en utmärkt spelare är YMAMP det bästa valet.
För DOS är det utan tvekan GYMPlay som regerar men MSP har fördelar i att man inte behöver separata program för varje ljudformat.
En bra grej när man har en GYM spelare är att veta var man ska hitta sina favorit låtar någonstans (om man inte rippar dem själv). Därför finns denna tabell:

Länkar

Länk Beskrivning
Zophar's Domains GYM arkiv Innehåller närmare 2000 GYM:ar till runt 100 spel
RARsoft Alla GYM:ar är komprimerade med RAR. Mjukvara kan laddas ner från deras hemsida
Vintagegamings GYM Arkiv Innehåller en hel del GYM:ar och är inte långt ifrån Zophar's.

IRC: #gamemusic (EFnet)

Sektionsansvarig:
Nemesis