NSF (NES Sound Format)

Nes Sound Format är ett relativt nytt format på spelmusiksscenen. Det skapades av Kevin Horton i mitten av 1999 och har den stora fördelen att kunna spara ner orginal nes musik till mycket små filer. Detta fungerera så att man 'rippar ut ljudet' ur spelet och sparar det i en separat fil (inte så enkelt som det låter dock). Denna separata fil behöver man därför en speciell spelare för att spela upp, ungefär som en emulator fast bara för musiken, och de mest använda finns nedan:

Mjukvara

Namn Ladda hem Version OS/Typ Kommentar
Bleep! Bleep! 1.04 Winamp Plugin Kan konfigureras, drar lite CPU. En Bra Plugin
GNSF GNSF 0.099 Win9x Bra spelare med bra ljud
Meridian Advance Meridian Advance 1.09 Win9x Snillrikt program som spelar monolåtarna i stereo! Har support för NSF, SPC, GYM och GBS.
BNSF BNSF 2.4 DOS Bra NSF-spelare baserad på RockNES ljudemulatorkod.
NEZPlug NEZPlug 0.9.3.7 Winamp Plugin Winamp plugin med många funktioner. Uppdateras ofta.
Nosefart DOS
Winamp Plugin
1.92 DOS/Win9x En av de först och fortfarande en utmärkt spelare. Både DOS och Winamp Pluginet håller hög klass. För DOS är detta nog det bästa alternativet i dagsläget.
NSFten NSFten 0.1 Winamp Plugin Ett mycket bra Winamp plugin av samma upphovsman som till NESten. Har stöd för alla chip, men Noise kanalen låter lite fel. Annars ett bra val.

Nedladdningstips

Tyvärr finns det ingen spelare som är det självklara valet (förutom nosefart för DOS), men dessa är de bästa. Det finns alltså fler att tillgå för de som älskar buggiga program som sänker deras burkar mitt i en nostalgisk megaman låt och dessa kan hittas bland länkarna nedan. Här hittar du även världens största NSF arkiv så håll i dig

Länkar

Länk Beskrivning
Zophar's Domains NSF Arkiv Zophar's Domain NSF arkiv är det mest kompletta du kan hitta och är finns det för närvarande 446 NSF:er. Det finns även en sektion med alla NSF spelare. Uppdateras löpande.
Chris Covells NSF Ripping Guide Eftersom vi hoppas att alla här på SEN nu ska börja rippa NSF:er så finns här den ultimata guiden för hur man bär sig åt. Det är NES gurun Chris Covell som är upphovsmannen.
Manbow-J's Branch Office Ett annat NSF arkiv. Dock långt ifrån lika stort som Zophar's men har lite mer udda spel i sin databas. Fråga är dock om dessa inte finns hos Zophar oxå.
NSF Specification v1.61 Specifikationer för NSF formatet, skrivet av Kevin Horton

IRC: #gamemusic (EFnet)

(OBS. Ingen av personerna som är nämnda på den här sidan tar emot requests om NSF rippar)

Sektionsansvarig:
Nemesis