SID (Sound Interface Device (C64))

SID är nog världens kändaste spelmusiksformat och tillhör som bekannt den gamla hederliga 64:an. Ändelsen SID kommer från just det chip som producerade ljudet i C64:an. SID chippet utvecklades år 1982 av Bob Yannes och var på sin tid så revolutionerande att det rankats bland världens 20 mest betydelsefulla chip genom tiderna. SID chippet hade 3 röster/vågformer (Pulse, Saw, Triangle) och + 1 röst för samples och när detta skapade begränsningar för utvecklarna fick de uppfinna ny tekniker för att klämma ut det allra yttersa ur chippet.

Det viktiga är dock - som de flesta över 14 år förstår - att låtarna är bra och inte att chippet kan generera så bra ljud som möjligt. Detta var ett klart faktum och när man inte kunde göra mycket mer åt chippet satsades allt på att göra bra melodier med de resurser man hade. Med tiden utvecklades musikprogram för C64:an och många började komponera egen musik och slå ihop sig med bra codare för att skapa demos. Dessa demos är för många lika nostalgiska som spelen från den här tiden och därför finns C64:ans demoscen kvar än idag.

Mjukvara

Namn Ladda hem Version OS/Typ Kommentar
SIDPLAY2 SIDPLAY2 2.x Win9x Den klart bästa fristående SID-spelaren för Windows
SIDAmp SIDAmp 1.4B Winamp Plugin En Winamp plugin som bygger på samma motor.
SIDPlug SIDPlug 1.2.12 Win9x / browser plugin Ett browser plugin för Netscape Navigator (Internet Explorer kompatibelt).
Pulse Player Pulse Player 0.96 Win9x En multispelare för Windows med support för skins, en mängd effekter och stöd för 27 (!) olika musik format (bl a SID, MP3 och MOD)
Deliplayer Deliplayer 1.20 Win9x En annan bra spelare för Windows med stöd för runt 190 format. Gott om funktioner och effekter samt ett trevligt interface.
LittleSID LittleSID 2.0 Winamp Plugin En annan Winamp plugin.

Nedladdningstips

För Windows så är SIDPLAY det klart bästa alternativet. Vill man hellre köra Winamp rekommenderas SIDAmp. Resten av spelarna fyller en lite överflödig funktion med tanke på att de stöder samma format som WinAmp med några plugin men de kan vara värda att testa.

Länkar

Länk Beskrivning
HardSID HardSID är ett ISA kort till PC för dig som vill ha ett SID chip i hemdatorn. Medföljer gör även programvara och en del annat kul. På den här sidan hittar du även moderna SID Remixar (Mp3 format)
High Voltage SID Collection (HVSC) Världens största SID arkiv?
Chiptune.com Bra site om all möjlig chip musik. Mycket moddar och C64
FairLight Svensk legendarisk C64 grupp, crackade spel, gjorde demos och musik.
C64Audio Commodore 64 MP3 och MIDI

IRC: #gamemusic (Efnet)

Sektionsansvarig:
Nemesis