SPC (Sound Processing Chip - SNES)

SPC är det överlägset populäraste bland konsollformaten (SID inte inräknat) och det finns på Zophar's Domain ett arkiv närmare 15000 låtar tillhörande runt 500 SNES spel. Det dumpas av någon av de populäraste emulatorerna, Snes9x eller ZSNES och är uppbyggt på samma sätt som GYM filer. Detta betyder att det är en komprimerad RAR fil för varje spel med massa låtar, och inte som NSF där alla låtar från spelet ligger i samma fil. Detta betyder dock en relativt liten filstorlek.
För att kunna spela upp formatet krävs en SPC spelare (musik emulator ung.). Dessa råder det ingen brist av på scenen idag och därför tar vi enbart med de allra bästa i tabellen nedan:

Mjukvara

Namn Ladda hem Version OS/Typ Kommentar
KuroNekoSPC KuroNekoSPC 3.968 Win9x Häftig SPC spelare med massa udda finesser som t ex kanalval och ställbar pitch.
OpenSPC OpenSPC Full 0.301 DOS Mycket trevlig SPC spelare för DOS som dessutom kan konvertera till mod formatet .IT vilket sedan kan öppnas i valfri tracker.
SNESAmp SNESAmp 2.5 Winamp Plugin Det bästa Winamp pluginnet just nu.
SPCPlay SPCPlay 0.700 DOS En utmärkt SPC spelare programmerad av killarna bakom ZSNES. Denna klarar även av att spela upp musiken från ZSNES save game filer (.ZS*)
SPC Disassembler SPC Disasm. 0.1 Win9x Praktiskt litet program som disassemblar SPC filerna så man kan lära sig hur de är uppbyggda.
SPC Header Editor SPC Header Editor 1.02.0004 Win9x Ett program skapat med ändamålet att ändra headern i SPC filer.
SPC Tool SPC Tool 0.61 DOS Ett mycket bra verktyg som kan konvertera till WAV och MIDI (!). Klarar även att spela upp musiken i bättre kvalitet än självaste ZSNES. Kan även läsa och skriva ID666 taggarna. Rekommenderas.
Super Jukebox Super Jukebox
3.1 Win9x En komplett spelare för Windows som har MCI driver för Media Player, fint grafiskt grejjs och stöd för zip/rar/ace arkiv.
Meridian Advance Meridian Advance 1.09 Win9x Bra allroundspelare

Nedladdningstips

För DOS finns det bara ett val, SPCPlay. För Windows är det Super Jukebox som är bäst men KuroNekoSPC har lite roliga finesser. SNESAmp är den enda rekommenderade Winamp pluginnen. Arkiv med dumpade låtar samt andra länkar finns nedan.

Länkar

Länk Beskrivning
Zophar's Domains SPC Arkiv 15000 låtar från 500 spel. Ganska mycket.
Vintagegamings SPC Arkiv Även detta ett ganska stort arkiv.
Outbackgames SPC Arkiv Denna sida har närmare 400 stycken.
X-treme Games Music Annan bra sida med mp3, midi, mod, spc å allt möjligt
Super Nintendo MOD Music Bra sida med SNES moddar
SNESAmps Site Har mycket info och bra arkiv, inte bara mjukvaran

IRC: #gamemusic (EFnet)

Sektionsansvarig:
Nemesis